måndag 22 juni 2009

Lugn natt i Teheran

stodödandet(Iran)

Det statliga medier i Iran uppger att över 400 personer har gripits sedan i lördags kväll, och minst 10 personer har dödats i oroligheterna. Igår spreds bilder och video på en 27-årig tjej som dog framför kamerorna. Det har upprört många på internet.

Filmen har visats även i traditionella medier under helgen, bland annat i den stora amerikanska nyhetskanalen CNN.

Berättelsen om Neda har gett eko världen över, trots att uppgifterna om hennes död och omständigheterna kring inte gått att få bekräftade. Den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera skriver att vare sig denna eller andra rapporter om våld har gått att belägga, på grund av ett officiellt förbud mot oberoende journalistik i den iranska huvudstaden.

Fler och fler bilder sprids på webben med skadad, och en del bilder visar även döda människor. Eftersom de etablerade medier är utslängda från Iran, så är det svårt att få veta vilka bilder som är sanna.

Enligt det statliga radio och tv så förekom inga demonstrationer under gårdagen, något som andra uppgifter visar motsatsen.

Irans oppositionsledare Mir Hossein Mousavi manar dock sina anhängare att fortsätta protesterna.

"Protestera mot lögnerna och (val)fusket det har ni rätt att göra. Fortsätt att visa återhållsamhet i era protester", skrev han på sin hemsida.

En sak är i alla fall klart. Det Iranska regeringen vill inte att bilder och video publiceras på webben. Trots det så finns folk som skickar sina bilder och video från Kaoset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar