måndag 22 juni 2009

27-årig flicka mördades idag i Teheran

iranskflickadödad

FOTO: Bilden tagen från facebook

Som jag skrev tidigare ikväll så blir det allt svårare att bekräfta uppgifter om vad som händer i Teheran. Samtidigt som de stora medierna har kastats ut, fortsätter bilder och video att spridas över Internet. Bilden ovan är tagen från en facebook sida där många bilder har publicerats under veckan. På Youtube visades upp en video på en ung flicka som kalas för Neda skjuts till döds. Även aftonbladet har visat en del av samma händelse.

Att det är svårt att rapportera från Iran är det ingen tvekan om. De etablerade medierna har blivit utkastade från Teheran, och det tar längre tid att bekräfta bilder och video som sprids på webben. Regeringen vill i allra högsta grad undvika att bilder som den ovan publiceras på internet.

En läkare berättar på sin Facebook sida att han befann sig på platsen och såg vad som hände. En ung kvinna stod vid sidan tillsammans med sin far och tittade på protsterna då hon sköts av en milisman som gömde sig på taket till en privatbostad. Han hade fri sikt till flickan och kunde inte missa henne. Han siktade rakt på hennes hjärta. Eftersom jag är läkare så rusade jag fram för att hjälpa henne. Men kulan hade sprängts inne i hennes bröstkorg och hon var död inom två minuter. Demonstrationerna ägde rum ungefär en kilometer bort på en huvudgata och några av demonstranterna sprang från tårgasen som skjutits mot dem, på väg mot Salehigatan. Filmen togs av en vän som stod intill mig. Snälla låt världen veta."

Se video. OBS Starka bilder 

Det statliga tven i Iran säger att 10-tal personer har dödats och 100-tals skadats. Det finns dock uppgifter som säger att så många som 150 personer har dödats, men det är obekräftade uppgifter. De mobilbilder och -filmer som kommit ut från Teheran, och det är många, visar endast en som säkert har avlidit under lördagen. Ytterligare två filmer visar döda män men det är oklart när de filmerna togs.

Under kvällen har det kommit uppgifter som vitnar om skottlossning på Teherans gator. Reuters uppger att anonyma vittnen ska ha hört upprepad skottlossning i norra delarna av Teheran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar