måndag 24 augusti 2009

Barcelona vaknade och imponerade

Fotboll, spanska supercupen, Barcelona - Athletic Bilbao

Zlatan Ibrahimović gjorde tävligs debut för sitt Barcelona i returmatchen av Spanska Super Cupen. Redan i den 5:e minuten hade Ibrahimović en bra nick, men domaren blåste för offside.

Första 20-minuter bjöd på långsam tempo, och det var en tråkigt inledning som lagen bjöd på. Precis innan man hamna somna vaknade Barcelona till liv. Laget skapade fler chanser på sista 20-minuterna än vad ett vanligt lag lag gör under en hel match. Nu är Barcelona i och för sig inget vanligt lag.

Xavi, Messi, Henry och Ibrahimović  började leka fotboll, och matchen tände till liv.

• 24:e minuten Xavi slog en frispark, som Henry nickade strax utanför.
  • 25 :e minuten Xavi slog en briljant djupeldsboll som friställde Messi till höger i straffområdet. Argentinaren kom lite ur vinkel och avlutade rakt på målvakten Iraizoz som räddade.
  • 26:e minuten Henry slog in bollen från vänster och från nära håll sköt Xavi strax utanför.
  • 34:e minuten Touré Yaya vek in från höger och slog ett underbart inlägg som nådde Henry framför mål. Fransmannen behövde bara sätta fram foten men skottet fastnade på en täckande back på mållinjen.
  • 36:e minuten bollen hamnade till slut hos Piqué vid bortre stolpen men mittbackens sköt rakt på målvakten Iraizoz.
  • 40:e minuten spelade Messi en fristående Ibrahimović. Ibrahimović tog emot bollen på bröstet, och avslutade med en akrobatisk volleyspark. Målvakten Iraizoz svarade för en kanon räddning.

Trots alla dessa lägen stod det 0-0 i halvtid. I den andra halvleken fick Athletic knappt låna bollen. Hemmalaget lekte fotboll, och nu kom även målen.

I den 50:e minuten hittade Xavi fram till Ibrahimović, som klackade fram bollen till Messi. Messi vände ut och in på sin försvarare innan han chippade in ettan.

Sex minuter senare lyfte Alves in en boll mot Ibrahimović mot bortre stolpen. Ibrahimović valde istället för att skjuta passa bollen centrall mot Messi. Messi fick dock inget avslut då en försvarare hann bryta till hörna.

I den 67:e minuten blev Ibrahimović målskytt, men domaren hade redan blåst för straff, då Alvex gick omkull i straffområdet.

Messe satte straffen säker och högt.

Ibrahimović byttes ut i den 70:e minuten, och hans ersättare Bojan Krkić gjorde 3-0. Krkić var inne på plan i två minuter, när uppgivna Athletic spelarna bjöd Krkić på friläge. Krkić hann före målvakten och rullade retfullt in trean.

Efter det hände det inget mer i matchen, och Barcelona tog där med sin första titeln.