måndag 14 september 2009

AIK upp i topp efter 0-2 seger

Fotboll, Allsvenskan, Häcken - AIK

AIK gick upp i serieledning efter 0-2 på bortaplan mot Häcken. AIK inledde bäst för att sedan se Häcken ta över något med större aggressivitet, mer vunna bollar och snabba motanfall till tämligen goda chanser. Bästa läget kom när Marcus Jarlegren fick på ett jätteskott som gick stolpe-målvakt-stolpe.

Hemmalaget bjöd på en del ytor, vilket gav AIK en del gratis chanser. I den 27:e minuten gjorde António Flávio sitt första mål i Allsvenskan. Hans högerinlägg styrdes i mål av Häckens Tom Söderberg. Bara minuter senare slog Martin Mutumba ett inlägg, som Iván Óbolo nickskarvade i mål.

Häcken fick dock chansen till kontakt efter märkligt agerande av Daniel Örlund på tillbakaspel från Markus Jonsson men på den följande indirekta frisparken blev det ingen reducering trots tre möjligheter för Paulinho.

I den andra halvleken hade AIK bra kontroll på matchen. Häcken lyfte upp spelet, och i den 68:e minuten fick man bra läge till reducering. Vinícius fångade upp bollen vid vänstra stolpen och Örlund följde med för att täcka avslut - då lyfte brasilianen bollen in framför det tomma målet där en flygande Paulinho volleysköt utanför ramen.

Häcken skapade det mesta och det bästa i den andra halvleken. Ranégie och Paulinho hade varsin chans, men ingen lyckades överlista Örlund i AIK-målet.

I och med segern tog sig AIK förbi både Kalmar och Göteborg, och leder nu åter Allsvenskan.