måndag 14 september 2009

Ny trojan slår mot Google Groups

Virusmakare använder allt smartare metoder för att undvika upptäckt.

Säkerhetsföretaget Symantec uppger att det upptäckt en ny trojan som är programmerad att besöka en nyhetsgrupp på Google Groups för att inhämta instruktioner och uppdateringar.
Genom att använda Google Groups som kommunikationskanal kan en trojan med jämna mellanrum kontrollera om upphovsmannen till trojanen har nya instruktioner för vad trojanen ska hitta på med en dator som blivit smittad.
I dagsläget är den vanligaste kommunikationskanalen för trojaner via Irc (Internet Relay Chat) eller obskyra webbplatser som är svårt att hitta. Fler och fler administratörer börjar dock bli bättre på att blockera dessa kanaler vilket gör att hackarna söker nya vägar för trojaner att kommunicera med upphovsmannen.
Den senaste tiden har säkerhetsforskare upptäckt trojaner som använder rss-flöden och sociala tjänster såsom Twitter för att uppdatera trojaner. Att blockera åtkomst till exempelvis Irc är ganska enkelt, men det är svårare att blockera sociala tjänster på ett företag som dessa används av de anställda.

Källa:IDG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar