onsdag 28 oktober 2009

AIK en poäng från guldet

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Örebro

1-1 mot Örebro var lika bra som en seger. Nu är AIK bara en oavgjord match till från SM-guld.

”Kriga för guld” stod det på en jättelik svartgul banderoll som vecklades ut på Råsunda innan avspark. Det borde ganska ha stått ”Kriga lite sådär lagom, för oavgjort är lika mycket värt som seger och det viktigaste är att ingen blir avstängd på söndag”.
AIK-spelarna verkade dock vara medvetna om situationen. Efter första halvlek hade lagen tillsammans åstadkommit ett avslut på mål, ett långskott av Jorge Ortiz.
Örebro borde ha varit i ledningen efter en dryg kvart, men den assisterande domaren Henrik Andrén vinkade felaktigt av Kim Olsen för offside.
Matchens första godkända mål kom i stället efter en knapp timmes spel. Bojan Djordjic slog en långboll som Ivan Obolo missade att skarva vidare. Bollen damp ned framför Martin Kayongo-Mutumba, som också missade. Men hans snedspark, som träffade mer luft än boll, lurade ändå Örebromålvakten John Alvbåge.
De 23 735 på Råsunda fick se ännu ett AIK-mål i den 70:e minuten. Tyvärr i eget mål. Vanligtvis säkre mittbacken Jos Hooiveld fick två chanser att rensa undan, men lyckades i stället peta bollen i egen bur.
Den holländske backen kan dock glädja sig åt att seger eller oavgjort inte spelade någon roll inför söndagens avgörande på Gamla Ullevi.
Förutsättningarna är enkla. AIK leder med 58 poäng mot 57. IFK måste vinna, annars ta AIK hem SM-titeln.
Det är oklart om Bojan Djordjic kan spela på söndag. Han blev utburen på bår med dryga kvarten kvar, till synes med smärtor i vänsterfot.