måndag 5 oktober 2009

Polisen sköt mot Sarajevo fansen (Senaste nytt)

006

Igår hände det som inte får hända i samband med en fotbollsmatch. En person sköts till döds, och 70-tal skadades när Polis öppnade eld mot fans.

Det var inför den 9:e omgången av Premijer Liga och matchen mellan Široki Brijeg och FK Sarajevo som kaos bröt ut.

Jag trodde aldrig att jag skulle som skribent behöva skriva om ett dödsfall inom fotbollen. Jag skriver denna text medan mitt fotbollshjärta gråter.

Detta har hänt:

Igår skulle 9:e omgången av bosniska Premijer Liga spelas. Hemmalaget Široki Brijeg skulle ta emot FK Sarajevo. Matchen blåstes aldrig igång. 450 -500 Sarajevo- fans kom till Široki Brijeg för att stötta sitt lag. Polisen eskorterade fansen fram till Arenan, och då bröt helvetet löss.

En del markerade fans började med att sjunga nedlåtande låtar om bortalaget. Polisen svarade med att åka ifrån arenan och ställa sig ett par hundra meter bort, enligt vittnen. Strax där efter anlände en storskara av borta fans till platsen, och attackerade borta fansen med stenar, flaskor och annat.

- Så fort vi klev av bussen blev vi attackerade. Glasflaskor och stenar haglade över oss, säger en supporter.

Den markerade gruppen av borta fansen började enligt vittne att få övertaget, och då blandade sig polisen in.

- Det slog oss som om vi var djur. De fanns flickor på 16-år som fick sig en omgång, säger vittnen.

Där efter började Polisen och enligt flera vittnen även det lokala folket skjuta mot Sarajevos fans. Vedran Puljić sköts till döds i samband med skjutningen. Enligt obduktionen som blev klar idag, träffades den 24-årige Puljic med ett skott i huvudet.

- Obduktionen visar att Vedran Puljić avled av ett skott som träffade huvudet, rapporterar Fena.

Polisen hävdar att de inte har skjutit mot fansen utan i luften. Flera bilder säger annat. Samtidigt söker polisen tips från allmänheten, om det som har hänt.

Ytligare an person blev svårtskadad, och vårdas med livshotande skador. 70-tal andra fans skadades lindrigt. Sjukhuset i Sarajevo fick ta emot dussintals fans som sökte vård.

Sarajevos fans kom till Sarajevo sent igår, och möttes av upprörda invånare. Tillsammans med fansen började man demonstrera utanför riksdagen. Demonstrationerna har fortsatt även underdagen. En del spelare från FK Sarajevo har anslutit till demonstrationen för att utrycka sitt stöd.

Det vad folket vill är att någon ska ta ansvar för det som har hänt. De kräver att polisen i Sarajevo ska hitta den skyldiga och ställa den inför rätta. Den federala delen av polisen har kopplats in för att utreda vad som har hänt.

- Vi hoppas att allmänheten ska hjälpa oss, för att hitta den som har skjutit mot fansen. Det finns säkert som inte mår så bra, efter det som har varit med om, säger Admir Katica.

Flera klubbar som spelar i ligan vill nu att ligan stoppas fram till allt är utrett. En del uppgifter säger att FK Sarajevo inte kommer att spela några bortamatcher efter det som har hänt. SDP kräver av bosniska fotbollsförbundet att stoppa ligan i 30-dagar.

Flera bosniska spelare ute i Europa är chockade och kan inte tro att det är sant det som har hänt.

Bosnien förbundskapten säger:

- Jag är besviken och chockad att något sånt kan inträffa. Jag är mest besviken när jag hör att det handlar om unga killar. Killar som har så mycket hat vad det gäller religion och den etniska delen, säger Ćiro Blažević.

En del folk säger just att det inträffade beror på politiken, och frågan är om vad som händer när det är dags för returmatch som spelas i Sarajevo. En sak är säkert.

Det som har hänt är tragiskt. Tragiskt inte bara för fotbollen i Bosnien utan hela världen. En annan sak som är säker att detta inte är den sista texten som vi skriver i detta ämne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar