söndag 1 november 2009

AIK vann SM-guld

image

Matchen inleddes med mycket kamp, där båda lagen ville framåt. Första skottet mot mål kom i den 9:e minuten då Stefan Selaković sköt från distans, men Daniel Örlund i målet räddade utan problem.

I den 15:e minuten slog Tobias Hysén en hörna som nickades ner vid bortre stolpen och styrdes av Jos Hooiveld in framför målet och det såg riktigt farligt ut men AIK-försvarare kunde rensa.

Två minuter senare ville AIK-spelare ha straff. Iván Óbolo nickskarvade in vänsterhörnan framför målet och bollen tog på en hemmaspelare, där AIK spelarna menade att bollen tog på hande, men domaren valde att fria.

Båda lagen bjöd på bra spel, även om passningsspelet inte var speciellt bra. I den 23:e minuten skapade Flavio en bra chans. En lång boll nådde fram till Falvio som tog sig mot straffområdet, och sköt ett bra skott, som Kim Christensen räddade med vissa besvär.

I mitten på den första halvleken började hemmalaget ta över allt mer. Det var främst genom aggressivt spel på mitten, som IFK fick övertaget. Efter en halvtimme spel sköt Sebastian Eriksson från långt håll en hög lyra som dök ner mot mål där Örlund nästan på mållinjen tvingades tippa bollen till hörna. På hörnan tog hemmalaget ledningen.

Fotboll, allsvenskan, IFK Göteborg - AIK

Hjálmar Jónssosn högerhörna nådde en bortom målet ensam Erik Lund vars bredsida blev lös och spelades in snett framåt mot Tomas Olsson som bröstskarvade in den till höger om Örlund.

Efter målet blev AIK stressad, och hemmalaget tog över ännu mer, och skapade ett par farliga lägen, på hörnor. För övrigt skapade hemmalaget massvis med hörnor, som AIK hade stora problem med under den första halvleken.

I slutet av halvleken lyfte AIK upp spelet något, men det var hemmalaget som var mycket nära att utöka sin ledning. Med två minuter kvar hade Hysén ett fräsande skott ur högerinnerläge, där bollen smet precis utanför krysset. Några fler mål blev det inte i den första halvleken. IFK ledde rättvist i halvtid.

AIK öppnade den andra halvleken bra, och Mutumba tog sig fram till vänster och slog med vänstern ett fint flackt inlägg mot straffpunkten. Óbolo kastade sig fram och nickade ner metern till höger om målet. AIK startade den andra halvleken mycket mer aggressivt, och tio minuter in i den andra halvleken kvitterade AIK. Mutumba som bytte kant med Djordji ć tog sig in i straffområdet, och spelade in bollen till Flavio, som placerade in kvitteringen. Hemmaförsvaret var mycket passiva i det läget.

Det var just Mutumba, Flavio och Djordjic som tog AIK in i matchen. Det var en helt annat AIK som kom ut efter halvtidsvilan. IFK som hade det mesta av spelet i den första halvleken tappade all sitt spel.

I den 66:e minuten var hemmalaget mycket nära att ta ledningen. Stefan Selakovi ć sköt från långt. Bollen seglade över Örlund och tog klockrent i stolpen.

Fotboll, Allsvenskan, IFK Göteborg - AIK

Bildbyrån

Med 20-minuter kvar tog hemmalaget över spelet igen, medan AIK blev försiktiga i sitt spel. AIK började backa hem och försökte försvara 1-1.

I den 74:e minuten var Selakovic nära igen, när ett inlägg kom fram till honom. Hans skott räddades av Örlund.

Med åtta minuter kvar fick inhopparen Pavey. Mutumba spelade ut bollen till Tjernström som i sin tur spelade in bollen till Pavey. Hans skott gick dock rakt på Christensen. I den 85:e minuten tog AIK ledningen i matchen.

Pavey stormade fram till höger och spelade snett bakåt till Dulee Johnson som iskallt höll i för att sedan chippa fram till Tjernström som blev fri till vänster i straffområdet. Mottagningen var dålig och fick honom ur vinkel vilket inte hindrade lagkaptenen från att kröna sin AIK-kärriär genom att skjuta hem SM-guldet ur minimal vinkel.

Återigen var Mikael Stahres byte som vände matchen i AIK favör. Han bytte kant på Mutumba och Djordji ć som tog AIK tillbaka in i matchen. Han bytte in Tjernström som avgjorde det hela. Mer om Allsvenskan kommer under kvällen.