Fem minuter före slutet var HV71 nära säsongens första seger.
I stället knäcktes man på nytt av utvisningar.
Linköping förvandlade 0-1 till 2-1 efter dubbla mål av Carl Söderberg.
Derbyts fem sista minuter blev minst sagt dramatiska.
Efter 15.02 kvitterade Carl Söderberg till 1-1. Efter 17.25 gav nyförvärvet även Linköping ledningen med 2-1.
Två mål i powerplay som förvandlade jumbon HV71 till ett strykgäng igen.
Att ingen av lagens förstamålvakter vaktade kassarna märktes inte. Både Christian Engstrand och Andreas Andersson höll mycket hög klass.
Deras storspel var den största anledningen till att det enbart producerades ett enda mål under de två första perioderna (gästernas Mats Trygg). Inte minst Linköpings Engstrand - som svarade för ett par smått ofattbara räddningar när hete Jesse Joensuu var farligt nära.
Efter två raka förluster jagade HV71 första poängen i årets elitserie och bombarderade hemmamålvakten med 28 skott under de två inledande perioderna.
Engstrand har bestämt sig för att ta upp kampen om positionen mellan stolparna med Fredrik Norrena på allvar den här säsongen. Fjolåret blev till stora delar förstört av en skada. Men på de sju matcher han spelade nåddes en räddningsprocent på 94,15.
Nu har 22-åringen höjt sig ett snäpp till.