onsdag 30 september 2009

Sena Arsenalmål sänkte Olympiakos

Fotboll, Champions League, Arsenal v Olympiakos

Arsenals handbolls-fotboll skördade till slut frukt, men den var svår att nå.

Olympiakos visste precis vad som väntade när man i kväll äntrade Emirates Stadiums välmående gräsmatta och gästerna lade sig på försvarssidan redan vid handskakningen. Grekerna tillät Arsenal spela sin simpla, bekymmerslösa fotboll på mittplan och fokuserade i stället helt på den sista tredjedelen där man ständigt låg med 7-8 spelare strax utanför det egna straffområdet.

Detta hjälpte dock inte nämnvärt och hemmalaget vaskade fram uppemot tio vassa lägen bara under den inledande halvtimmen. Fabregas, Clichy, Eboue, Diaby, Van Persie, Arshavin, Song och Rosicky, samtliga var framme och prövade Antonis Nikopolidis i Olympia-målet.

Efter det ena fantastiska ingripandet efter det andra växte veteran-keepern ut till matchens stora förgrundsfigur, ständigt agerande med en reaktionsförmåga och smidighet som inte matchade hans gråa kalufs.

När klockan passerade 70 minuter och Arsenal var fortsatt utan utdelning var det nog långt i från bara jag som tänkte tillbaka på den osannolika matchen mellan Arsenal och CSKA Moskva under Champions League-säsongen 2006/07. Precis som kvällens match inkluderade den ett helt överlägset Arsenal som inte kunde få in bollen.

Robin van Persie lyckades dock se till att historien inte upprepades med sitt 1-0 i den 78.e minuten och Arshavin ville inte vara sämre när han klackade in 2-0 knappt tio minuter senare på ett sätt som bara en tsar kan. Full pott för Arsenal efter två omgångar i CL, detta trots att matchens lirare stod i motståndarmålet.