fredag 23 oktober 2009

Astanas licens i fara - Contador fri att lämna

Fem lag har trots att tidsgränsen passerats fortfarande inte levt upp till kraven för att få ProTour-licens. Ett av dem är Astana, vilket innebär att Alberto Contador är fri att lämna stallet. Även licensen för Thomas Lövkvists Team Sky dröjer.

Internationella cykelförbundet (UCI) släppte på torsdagimageen en lista över de lag som levt upp till alla krav för att få ProTour-licens. Fem av lagen fanns inte med på listan: Astana,Caisse d'Epargne, Saxo Bank, Team Sky och Euskaltel-Euskadi. Dessa har nu fram till 20 november på sig att lämna tillräcklig information om budget, sponsorkontrakt, bankgaranti och ha minst tolv cyklister under kontrakt.

Även om stallen innan denna tidsgräns kommer att räta ut eventuella frågetecken öppnas i och med detta en möjlighet för Tour de France-vinnaren Alberto Contador som tydligt markerat att han vill lämna Astana och gå till ett annat lag.

Enligt UCIs reglemente är en cyklist nämligen fri att bryta kontraktet och lämna sitt lag om detta inte har ProTour-papprena i ordning den 20 oktober. Detta gäller även om laget i slutändan uppfyller villkoren och får licens för nästa år. Tvåfaldiga Tour-vinnaren Contador kan med andra ord nu söka sig bort från Astana, vilket varit hans önskemål sedan sommaren då en tydlig spricka uppstod mellan honom och Lance Armstrongs läger i laget.

Lagen som uppfyllt UCIs krav på ProTour-licens är AG2R La Mondiale, Française des Jeux, Footon-Servetto, Garmin-Slipstream, Lampre Farnese Vini, Liquigas-Dommo, Quick-Step, Rabobank, RadioShack, Omega Pharma-Lotto, TeamColumbia-HTC, Team Katusha och Team Milram.

Efter tidsfristen gått ut den 20 november kommer UCI kungöra vilka lag som definitivt får ProTour-licens till säsongen 2010.

Källa:eurosport.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar