måndag 26 oktober 2009

NOKIA 5530 XPRESSMUSIC: BÄSTA BRA BUDGETLUREN

Nokias senaste mobil med pekskärm bjuder på en ovanlig kombination. På vilket sätt? Jo, den är både billig och funktionsfylld.image 

Nokias senaste mobil med pekskärm bjuder på en ovanlig kombination. På vilket sätt? Jo, den är både billig och funktionsfylld.

Kombinationen lågt pris och många funktioner, inklusive då den obligatoriska pekskärmen är inte vanlig och visst har Nokia fått banta bort en del saker. Som en av få Nokiamobiler saknar 5530 både gps och 3G, men den har en hel del annat.
Först och främst är det en musikmobil och den lyckas klara det uppdraget riktigt bra. Nyckeln till framgång är först och främst uttaget för vanliga hörlurar med 3,5-millimeters plugg, men de medföljande lurarna går ju också att använda så klart. De är av in-ear-typ och det finns tre olika proppstorlekar som man kan byta emellan för att få bästa passform. Vill man ha några andra hörlurar så missar man mikrofonen och svarsknappen för samtal som är integrerade i det medföljande headsetet. Då får man istället titta på tillbehör att köpa till.
Nokia 5530 är ju först och främst en musikmobil och utöver hörlurar och uttagen gör den faktiskt flera saker för att förtjäna det epitetet. Telefonen i sig har inga musikknappar på utsidan, eller för den del musikstyrning på headsetet, vilket är lite synd. Däremot har startskärmen en musikstyrning så fort musik spelas. Då är man i alla fall bara något knapptryck från att kunna ändra låt om man vill det, istället då för att ta sig in i menyerna och leta fram musikspelaren.

I startskärmen är musikspelaren inte ensam. Med en skärmyta på 2,9 tum finns det där även plats för en del annat. Högst upp hittar man genvägarna till de personer som man kontaktar oftast. I själva skärmbilden får tre personer plats, men de ligger i något som kan liknas en karusell. Om man drar med fingret över raden så får man fram fler och det är alltså så att bara tre åt gången syns. Resten får man snurra fram när de behövs. Jag ska återkomma till vilken nytta de här genvägarna gör och vilken information man egentligen kan få fram där om respektive person.
Nokia har länge haft fullt av innehåll direkt på startskärmen, och det i de flesta av sina mobiler. Apple har en helt annan tanke med sina rader av koner och Nokia har istället presenterat inkomna sms, e-post, kalenderposter, genvägar och annat nyttigt. Tanken finns även i dessa nya pekskärmsmobiler. Flaggskeppet N97 har en startskärm fullproppad med personligt anpassad och aktuell information och 5530 är på väg åt det hållet även om den har en bit kvar.
E-post som kommit kan man få visad direkt i startskärmen och på ett sätt visas även inkommande sms. I startskärmen kan man lägga upp en rad med sina favoritkontakter, de man har mest kontakt med. Där samlas då alla deras meddelanden och samtal, så det går enkelt att följa en konversation med en av dessa personer direkt i startskärmen. Det blir en form av genväg som plockar information från flera av telefonens funktioner. Utöver samtal och sms/mms kan man även lägga upp en prenumeration på kontaktens blogg och få nya inlägg serverade direkt i mobilen.

I skärmens nederkant finns fyra ikoner för genvägar och de kan man byta ut till andra om man vill. Facebook är en av de som ligger här från start när man köper telefonen, men det är bara en genväg till den mobila hemsidan Facebook har. Det är alltså inte så integrerat som Facebook blivit i många andra mobiler.
Trots att 5530 inte är utrustad med 3G så har den bra möjligheter att använda olika internettjänster. Facebooklänken från startsidan är en sak, men här finns även musikbutiken som är Nokias egna, en mobil butik där man kan ladda ner någon gratislåt i veckan som medlem, men framförallt kan köpa låtar även när man inte sitter vid datorn utan rör sig ute. Det finns även podradio-program så man kan lyssna på sändningar där gratis och ladda ner till telefonen. Visserligen tar det en stund att ladda ner via mobilnätet, men betydligt snabbare givetvis om man har wlan-uppkoppling. Samma sak gäller möjligheten att konsumera och ladda upp bilder till/från nätets olika bild- och videosajter. Nokia har verktyg för enkel uppladdning till Flickr och sitt eget Ovi, samt genväg till Youtube för den som vill kolla film där. Kort sagt så har 5530 alla de internetmöjligheter som storesyskonen med 3G har.

E-posten är något som Nokia förbättrat den senaste tiden, främst genom att göra inställningarna från start enklare och genom att stödja html-meddelanden och förbättra översikten, så långt allt väl. Den här utvecklingen har gjort som ett speciellt program kallat Nokia Messaging, ett program som nu letar sig in från start i allt fler Nokiamobiler. Att som första fråga när man ska ställa in e-post få välja mellan E-post och Nokia Messaging är minst sagt förvirrande och risken är stor att man väljer ”fel”. Det är också ett exempel på det stora antal val och inställningar som gömmer sig i Symbian S60 som är operativsystemet i Nokia 5530.
Animationer i menyerna visar att Nokia försökt att snygga till systemet, men det är ändå relativt krångligt. Framförallt när man ger sig på att ändra i någon inställning kan man hamna i ett hav av valmöjligheter som visar att Symbian S60 har många år av förändringar och uppdateringar bakom sig. Den senaste handlar givetvis om att försöka anpassa sig till den pekskärm som 5530 är utrustad med.


Betyg

Användarupplevelse 7

Material & kvalitet 7

Multimedia 7

System & program 7

Telefoni & data6


Totalbetyg
68%

Toppbetyg

Erik Mörner/Mobil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar