måndag 26 oktober 2009

TV 4 misshandlar The Championship

image

Förhoppningar kom på skam när livefotboll ersätts av gammal skåpmat.

När det i somras meddelades att TV 4 Sport skulle ta över sändningarna av engelska andraligan The Championship så jublade undertecknad med många andra. Äntligen så skulle sändningarna från en av världens bästa fotbollsligor nå ut till en stor publik, TV 4 Sport kan ju ses av nästan 80% av de svenska hushållen och har sålunda en klart större potential än vad Viasat hade att nå ut med ligan på ett bra sätt. Via sin satsning på Fotbollskanalen.se samt La Liga-sändningarna har man också visat att man tar fotboll på allvar, äntligen skulle The Championship få den exponering den förtjänar!
14 omgångar in i seriespelet vet vi hur det gick. Den frikostighet med matcher från The Championship (och även från League 1 och 2) som Viasat sedan tidigare visat är nu som bortblåst! Sedan den 18 september så har vi bjudits på futtiga fem (5!) matcher från andraligan vilket är ett klart nedköp jämfört med vad som tidigare varit fallet. Nu har den gångna perioden visserligen innehållit ett VM-kval-uppehåll men det döljer inte hela sanningen. Och faktum är att TV 4 Sport hade kunnat visa betydligt fler matcher, bara man hade velat. En titt i engelska Sky:s tablå visar att 2-4 matcher per vecka TV-produceras och dessa bör sålunda vara tillgängliga för fyran om man bara har viljan.


Några exempel från kommande veckor:
Idag måndag visar Sky Reading mot Leicester med start kl. 21 svensk tid. TV 4 Sport bjuder samtidigt på innebandy som dock slutar kl. 21.30, därefter har man någon slags såpa med Russel Crowe i huvudrollen på menyn...


På fredag spelas QPR-Leicester, även den matchen med TV-kameror på plats. TV 4 Sport toppar detta med några riktiga blockbusters, vad sägs om ”Smärtsamma smällar” kl. 21.15 samt Gladiators kl. 21.40..
Nästa vecka, närmare bestämt på måndag spelar Sheffield United hemma mot Newcastle, en högintressant match men, just det, då var det ju Russel Crow-showen följt av WWE Smackdown, kampsport smäller tydligen högre än fotboll på TV 4 nuförtiden..

Fredagen den 6:e då, en dag där konkurrensen från andra ligor är minimal och borde vara en kanondag för fyran att bjuda på bra fotboll i form av Derby-Coventry, nej då är det återigen dags för två år gamla ”Smärtsamma smällar” samt dammiga Gladiatoravsnitt från 1993.
Först lördagen den 7:e hittar man nästa Championship-match inplanerad med start kl. 16, det skulle dock inte förvåna om ledningen för TV-4-sporten väljer att i sista minuten stoppa in en repris av ”Fiskedrag” eller kanske en femtioelfte repris av någon La Liga-match.
Frågan är varför TV 4 investerar stora pengar i en rättighet som man inte ämnar utnyttja till fullo! Ser man The Championship som utfyllnad, strömatcher som man i brist på fler innebandy- och pingisfighter kan stoppa in lite här och var i tablån när man inte har något annat att visa? Har man kanske inte ens köpt rättigheten till mer än knappt en match i veckan? Eller menar man allvar med investeringen och verkligen ämnar ”visa upp många klassiska lag för en bred publik när engelsk fotboll i höst 40-årsjubilerar i svensk TV” som fyrans sportchef Hans Pekkari så fint lade ut texten om i det pressmeddelande som gick ut i samband med köpet av rättigheten i våras? För visst måste väl direktsänd fotboll från en liga som har ett publiksnitt i paritet med det som gäller för italienska Serie A och franska Ligue 1 vara värd ett bättre öde?
Jag vet inte men helt klart är att jag och många andra Championshipfans känner sig blåsta på konfekten och just nu söker andra alternativ såsom spelbolagens sändningar, gratis-streams samt Skys sändningar på engelska pubar. Detta känns lite synd, fyran har ett gott renommé som sportleverantör men i fallet The Championship har man svikit fotbollsfansen rejält!
--
Är inte heller du nöjd med TV 4:s Championship-bevakning? Maila Fyrans tittarombudsman HÄR så kanske vi kan få till en förbättring!

 

MEDIAGRANSKAREN

Tack till personen som har skrivit detta och valt att dela med sig texten på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar