torsdag 15 oktober 2009

Övertygande fransk seger mot Österrike

Frankrike stärkte sitt självförtroende när man med en b-uppställning enkelt besegrade Österrike med 3-1. Nu väntar playoff.image

Les Bleus bjöd upp till dans ordentligt inför ett fullsatt Stade de France, och det trots att Domenech bytt ut nio (!) spelare från matchen i lördags. Det innebar bland annat en ny målvakt (Lloris), en helt ny backlinje (Fanni, Squillaci, Escudé, Clichy) och ett centralt mittfält som aldrig spelat tillsammans (Alou Diarra och Sissoko). 
Kanske var det att båda lagen spelade utan press, för matchen öppnade i ett rasande tempo och det blev en öppen, böljande fotboll. Den franska offensiven var på strålande humör. Både Benzema och, kanske framförallt, Malouda visade att de vill vara med i elvan när det vankas playoff. 
Klacksparkar och tunnlar följde på varandra på vänsterkanten där högerbacken Patocka hade allt sjå i världen att hänga med. Det första målet kom också när Malouda snappade upp ett dåligt uppspel och slog ett inlägg som Benzema språngnickade in från straffpunkten, 1-0
Tvåan kändes spelmässigt rättvis, men var domaren hittade straffen när Fanni ensam snubblade i straffområdet vet han bara själv. Henry tryckte säkert in 2-0
Efter vilan hade gästerna en bra kvart och det var inte helt ologiskt med en reducering. Henry slarvade, Hoffer vände lite för enkelt bort Escudé och sköt. Lloris kunde inte hålla bollen och fyrtornet Janko petade in returen, 2-1
Mycket närmare än så kom inte österrikarna. Henry klev av efter vad som såg ut som en sträckning i låret. In kom Gignac som är iskall i Ligue 1 för tillfället. I landslaget behövde han bara en kvart för att göra sitt tredje mål på två matcher. Ur en klassisk Henry-postion till vänster utanför straffområdet vek han in, gled förbi en försvarare och skruvade in slutresultatet 3-1 stenhårt i den bortre burgaveln.

Mungiporna uppåt på Stade de France
Det var en resultatmässigt betydelselös match, men ändå. Vågen gick runt på Stade de France för första gången på mycket länge. Les Bleus presterade under långa perioder en kvick och vägvinnande fotboll – med ett lag som egentligen aldrig spelat tillsammans. Kanske har Henry och Domenech rätt när de säger att en grupp har fötts. 
Det blir angenäma problem för förbundskaptenen när vi närmar oss playoff. Benzema ler som för två år sen, Gignac stänker in mål och Malouda måste nu vara en allvarlig konkurrent om platsen till vänster på mittfältet. Toulouse-mittfältaren Sissoko och Bordeaux-kaptenen Diarra var båda stabila på mitten. 
I backlinjen delar vi ut guldstjärna till Squillaci, som vanligt lysande i blått. Tyvärr vill han inte spela till vänster i mittförsvaret och även Domenech föredrar en vänsterfot där (Escudé eller Abidal). I mål är det öppet. Lloris var som vanligt stabil och fick stå för en riktig tv-räddning i första halvlek, men Domenech har meddelat att dagsform avgör – även på målvaktsposten. 
Rekordung debut för Alaba
I Österrike gjorde Janko ett gott intryck inför en mängd engelska scouter och så fick vi under en kvart se gästernas yngste landslagsspelare genom tiderna, Bayern Münchens underbarn, den 17-årige David Alaba. Antagligen inte för sista gången. 
Playoff
På måndag lottas playoff. Frankrike kan ställas mot Slovenien, Irland, Ukraina eller Bosnien, om inget otippat händer när FIFA räknar om sin alldeles egna ranking på fredag. När det blir dags för spel nästa gång har vi både Ribéry och Gourcuff att tillgå igen.

 
Frankrike-Österrike 3-1 (2-0)
1-0 Benzema (17)
2-0 Henry (26, straff)
2-1 Janko (47)
3-1 Gignac (65)

Källa:SvenskaFans.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar