torsdag 15 oktober 2009

Seger för Grekland

image I en mycket avslagen match på OAKA blev det seger med 2-1 och nu väntar Playoff till VM i November. Spelet som visades upp ikväll var inget att skriva hem om. Ska man ha chans att ta sig vidare till Sydafrika måste spelet se betydligt bättre ut än vad det gjorde mot Luxemburg.

Det blev många förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Lettland i lördags. Däribland kom det en sen skada på Amanatidis och Katsouranis blev småkrasslig inför matchen vilket gjorde att man fick göra mer ändringar i startelvan än vad som hade behövts. PAOK:s Georgios Fotakis slängdes in på mittfältet medans Ninis fick sitta kvar på bänken. Aris-målvakten Michalis Sifakis fick även han chansen och liksom Fotakis var det hans debut i A-landslaget. De bägge Panathinaikos-spelarna Loukas Vyntra och Nikos Spyropoulos tog hand om ytterbacksplatserna och Torosidis flyttades upp på mittfältet.

Första Halvlek
Matchen inleds i ett lågt tempo där dem första tio minuterna är händelselösa. Inget imponerande spel för fem öre. I 20:e minuten avlossar debutanten Fotakis ett vänsterskott som dock smiter en ganska bra bit utanför. I 25:e minuten sticker Luxemburg fram och Kitenge testar ett skott som Sifakis kan tippa till hörna. Spelet är inte imponerande ifrån Rehhagels mannar och man kan ifrågasätta startelvan. Är det verkligen dessa elva som ska starta när man ska föra en match och låsa upp ett samlat försvar? Offensiven saknar riktlinjer och det finns helt enkelt väldigt mycket att önska. Vidare till matchens 30:e minut så kommer ledningsmålet. En hörna ifrån Karagounis dyker ner på Torosidis panna som skallar dit 1-0. Hans totalt andra landslagsmål och bägge har kommit mot just Luxemburg. 10 minuter senare är det dags igen. Denna gången levererar Karagounis en frispark in i boxen. Denna gången är det Gekas som någor högst och trycker dit 2-0. Målet gjorde dessutom att Gekas vann Europas VM-kvals skytteliga med sina 10 fullträffar. Strax innan halvtid tvingas Kyrgiakos att linka av banan. Förhoppningsvis är det ingen seriöst med Liverpool-spelaren men det blev byte. Vangelis Moras kom in och tog Kyrgiakos plats.

I halvtid byts Vasilis Pliatsikas in och Fotakis fick bara en halvlek i sin debut. Det blev några taktiska förändringar också. Salpigidis flyttades ut till vänster och Karagounis gick in på centralt mittfälts medans Torosidis tog klivet ut på högermittfältet. Andra halvleken inleds precis som första. D.v.s lågt tempo och ganska händelsefattigt. I den 57:e minuten drabbas Luxemburg utav en utvisning. Ben Payal får sitt andra gula kort och tvingas lämna planen. Därefter är inbytte Moras ute på ett offensivt äventyr och lyas få bollen i nät. Dock är det offside på Salpigidis som assisterade Moras och målet döms korrekt bort. Salpigidis är i händelsernas centurm igen i den 76:e minuten när han rycker ifrån en försvarare, rundar målvakten men träffar sedan stolpen. I 82:a minuten kommer sista bytet ifrån Rehhagel. Äntligen kommer Sotiris Ninis in på planen och ut går Loukas Vyntra. Tyvärr får inte ynglingen Ninis alltså mer än ynka 10 minuter. Hans insatser dem senaste matcherna i Panathinaikos borde enligt undertecknad garanterat Ninis betydligt mer speltid än vad han fått under denna landslagssamling. Mot slutet av matchen drabbas Grekland av ännu en skada. Pliatsikas tvingas avbryta matchen och alla byten är avverkade så det blir 10 mot 10 sista minuterna. I 90:e minuten bestämmer sig helt opressade Avraam Papadopoulos för att bjuda på ett bisarrt självmål och slutresultatet kan skrivas till 2-1.
Spelet idag var under all kritik och visar man upp detta i ett playoff kan man säga hejdå till vilken motståndare det än blir. Nu gäller det att samla krafter och visa upp ett helt annat ansikte i Playoffen som för övrigt lottas nu på måndag. Vi har många duktiga spelare men alla får inte spela och vissa får inte ut sin fulla kapacitet i landslaget. Ottos laguttagningar är även inget som just nu faller undertecknad i smaken. Tillsist även ett stort grattis till Theofanis Gekas som vann VM-kvalets skytteliga i Europa!

Grekland - Luxemburg 2-1
1-0 Vasilis Torosidis 30 min
2-0 Theofanis Gekas 33 min
2-1 Självmål 90 min

KÄLLA:SvenskaFans.com