Fotboll VM kval, Sverige - Albanien

Det var som ett rendezvous med 1980-talet och landslagsfotbollens senaste istid.

Den med glesa läktare, utan slutspelsfeber och framtidstro.

Men han fick trots allt ett plåster på VM-såret, Lars Lagerbäck.

I en annan värld hade han stått där i det tekniska området, sugit på en portionssnus och efter Nikolaj Ivanovs slutsignal tagit Roland Andersson i hand och sagt:

"Vi gjorde det igen".

Verkligheten den 14 oktober 2009 behagade bli en annan.

Lagerbäcks 173:e och sista landskamp som förbundskapten slutade visserligen med en snygg 4–1 (3–0)-seger mot Albanien, men som av en händelse kusligt lik en tanke drev en iskall nordanvind in över Råsunda. Det var mössa, halsduk, handskar och tjocka jackan på.

Och som ännu en trist slutkläm på irrfärden mot Sydafrika pallade inte alla när frosten kom.

Tre skadade

Johan Elmander haltade in till de avslutande kvalmatcherna och han lämnade dem med ungefär samma stapplande gång.

Den sargade lårmuskeln höll i drygt 30 minuter.

Nu var inte Elmander det tänka förstavalet, men när Henrik Larsson kände att det var lite krångel med ena knäet gav Elmander klartecken.

Kim Källström försvann redan efter 21 minuter (Daniel Andersson in) med något som såg ut att vara en sträckning.

Och med en kvart kvar klev Zlatan Ibrahimovic in i spelartunneln med en ispåse bandagerad runt sitt högra knä.

Andra hade roligare.

Mellberg skyttekung

Det kan – men bara kan – ha varit Olof Mellbergs 98:e och sista landskamp. Och skulle han ta det beslutet, lägger han av på topp.

Mittbacken vann den interna skytteligan i VM-kvalet eftersom han följde upp målet mot Ungern med två nya redan i första halvlek.

Det första (6:e minuten) tryckte han in med pannan på Källströms hörna, det andra (42:a) stötte han in från nära håll sedan Sebastian Larsson matat in en frispark som Marcus Berg, Elmanders ersättare, nickade ned. Själv smet Berg emellan med sitt 2–0-mål (40:e) när han snappade upp en knasig albansk bakåtpassning. Men redan där och då var utsikterna till ett maltesiskt mirakel i Guimaraes lika med noll efter Nanis 1–0 redan efter en kvart.

Om landslaget tog med sig den vetskapen in till andra halvlek duger det som förklaring till att det länge inte hände vidare mycket.

Inte mycket mer än att Hamdi Salihi reducerade till 3–1, att Marcus Berg höll på att göra Mellberg sällskap som tvåmålskytt – och att Anders Svensson med några minuter kvar tryckte in 4–1 i vad som kan ha varit hans farväl till blågult.

Portugal vann till slut med 4–0 och spelar playoff den 14 och 18 november om en plats i VM till sommaren. Mot vilka blir klart efter lottningen på måndag.