torsdag 5 november 2009

Inter vände i slutet

image

Inter låg under i Kiev med 4 minuter kvar och för José Mourinhos lag såg det nattsvart ut. Men då trädde Diego Milito fram.

Efter ett års väntan hände det: Inter vann en Champions League-match igen, trots att lagets situation såg närmast desperat ut. I den polarkalla kvällen på Lobanovskystadion i Kiev tog nämligen hemmalaget ledningen mitt i första halvlek, då Andriy Shevchenko sköt ett halvvolleyskott som styrdes av Cambiasso och ställde Júlio César maktlös. Ukrainarna backade under halvlekens sista kvart hemåt med 8-9 man, men Inter saknade - som ofta sker i internationella matcher - precision och kreativitet att bryta ned motståndarförsvaret.

Efter paus gjorde Mou ett dubbelbyte Thiago Motta och Balotelli in, Cambiasso och Chivu ut och ett bestämdare uppträdande från italienarnas sida. Men det territoriella övertaget ville inte ge utdelning och trots att Dinamospelarna var allt tröttare och mindre benägna att själva spela sig till målchanser så stod sig 1-0 ända till den 86:e minuten, med den italienske TV-kommentatorn alltmer alarmerad av lagets ineffektivitet.

Men då steg Diego Milito fram igen: argentinaren, som varit Inters klart bäste spelare i de matcher han deltagit i, fick bollen i mitten av Wesley Sneijder och med en bredsida satte han bollen i nät till Mourinhos vilda glädje.

Men Inter hade ikväll den stora förtjänsten att inte låta sig nöjas med en poäng, och i slutminuten kom så belöningen: återigen höll sig Milito framme efter ett avslut av Eto'o: hans skott slog på målvakten Bogushs ben och Sneijder dök upp och tryckte in bollen till 1-2.

Efter matchen talade Mourinho om "en ny anda" i Inter, och helt säkert är han lättad efter att den evighetslånga sviten utan segermatch i CL avslutats. Gruppen är nu mer komprimerad än någonsin, men de svartblå måste ha känslan av att ha överlevt en hotande katastrof i den ukrainska polarnatten.