måndag 17 augusti 2009

Angående polisbanderollerna

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - Elfsborg

FOTO:Bildbyrån

Efter lördagens match och banderollerna på läktaren har det kommit ett meddelande från BajenGruppen.

Ungdomligt oförstånd.
Det låter lite som att omyndigförklara någon. Och det vill man väl helst göra med dem som valde att ta med en banderoll till Söderstadion som hyllar Jackie Arklöv.


Bakgrunden till de banderoller som presenterades i klacken före matchen mot Elfsborg är att ett stort problem för den vanliga supportern som går på match idag stavas polisen. Större delen av den ordningsstörning och de problem som finns runt allsvenskans matcher men främst Stockholmsderbyna orsakas av polisen. Majoriteten av de personskador som rapporteras orsakas av polisen. Det självklara, att ingen oskyldig ska behöva drabbas av polisbrutalitet, gäller inte i samband med dessa matcher. Detta har supportrarna nu tröttnat på och en dialog har inletts med polisen om detta. Men trots att polisledningen i stort är ense med supporterrepresentanterna om problemen så har vi tyvärr ännu inte sett någon större skillnad hos polismannen/kvinnan på gatan. Detta är inte acceptabelt.
Dessutom har våra supportrar som valt att följa Hammarby på bortamatcher råkat ut för en än större polisbrutalitet och tvingats både polisanmäla och JO-anmäla polisen för övervåld och rena tjänstefel. Detta har satt igång ett maskineri på allra högsta nivå. Här är alltså bakgrunden till varför bl a våra ultrasgrupperingar känt en stor frustration över situationen och valde att manifestera detta på läktaren mot Elfsborg.


Förklaringen – Det skedde banderollmålningar inför matchen med ultraskillar och andra ur klacken. Jag har fått det förklarat för mig att några av dessa individer var: unga, påverkade av alkohol, tyngda av Hammarbys utsatta läge, upphetsade och frustrerade av sina negativa erfarenheter av polismakten och med att för stunden överflöd av testosteron, adrenalin och lättillgängligt vi-mot-dem-hat. Varav Arklövbanderollen föddes. Detta är alltså en förklaring, som självklart inte ursäktar det inträffade. När det sedan blir dags att samla ihop sig för transport till Sös så anser de andra på plats att just Arklöv-banderollen inte tillhör det bästa arbetet som utförts under dagen varpå denna allmänna inställning förpassar banderollen in i ett hörn i materialboden.


Efteråt kan ingen jag talat med ur Tifogruppen eller de andra närvarande grupperingarna förklara vem som trots allt fått för sig att plocka med banderollen eller varför. Alla Hammarbys ultrasgrupperingar inkl. Tifogruppen har bestämt deklarerat att de inte ligger bakom just denna banderoll och när den visades upp före match så var man helt eniga om att den absolut inte skulle tas med till Söderstadion, av väldigt självklar anledning. Den är ju bara så dum. Oerhört dum.


På plats på läktaren så är det som vanligt vid liknande tillfällen, majoriteten som står på plats deltar i tifon eller banderoller utan att egentligen ha en aning om vad som står på dessa. Inget konstigt i sig och dessa kan självklart inte klandras. Återigen, detta får stå för de individer som nu gick alldeles för långt och därför dragit omgivningens blickar till sig och därigenom drar Hammarby och dess supportrar i smutsen, eftersom omvärlden har en förmåga att döma kollektivt. Dessutom är detta så onödigt då jag förutsätter att de individer som trodde att de var skarpa när de skrev denna hyllning säkerligen tycker lika illa om Jackie Arklövs handlingar som vi andra. Ett kraftigt självmål helt enkelt, i ivern att få utlopp för sin frustration över polisen.


Ibland sviktar omdömet och om några Hammarbyare fortfarande känner sig trotsiga och i behov av att klippa navelsträngen genom denna form av aktion så kan vi andra bara ta diskussionen med dessa och göra allt i vår makt för att rikta dessa ungdomars passion och frustration i annan riktning och med andra uttryck.
BajenGruppen hoppas att detta ger en förklarande bild av det inträffade. Vi vill samtidigt uppmana alla att fortsätta att skänka en slant till Tifogruppen. Låt inte det inträffade drabba de killar som lägger ned tid och kraft för att skapa den del av vår läktarkultur som vi alla kan glädjas med.


Texten finns i original på: www.bajengruppen.wordpress.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar