söndag 16 augusti 2009

Göteborg tappade 2-0 i toppmötet

Fotboll, Allsvenskan, IFK Go?teborg - Helsingborg

Göteborg tappade en 2-0-ledning i toppmötet mot Helsingborg på hemmaplan tidigare idag. Göteborg var klart det bättre laget under den första halvleken. Helsingborg hade svårt att skapa chanser i den första halvleken. Göteborg var det laget som hade mest boll, och skapade de mesta i anfallsväg i den första halvleken. I den 14:e minuten nådde ett bra inspel från vänstersidan fram till Stefan Selaković. Selaković fick till en bra nick, men Pär Hansson fick ut ett ben, och räddade.

Sex minuter senare fick Helsingborgs mittback hjärnsläpp, när han frispelade Tobias Hysén som kom fri med Pär Hansson. Hansson kom dock ut, och gjorde en jätte räddning.

Hansson kunde dock inget göra när Sebastian Eriksson nickade in 1-0 i den 28:e minuten. Tobias Hysén kom runt på kanten, och med en yttersida hittade han fram Eriksson. Eriksson språngnickade sedan in bollen förbi en chanslös Hansson i målet.

I anfallet efter ökade hemmalaget på till 2-0. Erik Lund skottfintade sig in i straffområdet och placerade bollen med en yttersida lågt via vänsterstolpen och in i målet.

Helsingborgs bästa chans till mål kom i den 25:e minuten. René Makondele spelade in bollen till May Mahlangu, som inte fick till någon avslut.

2-0 var ställningen i halvtid, och det var minst sagt välförtjänt.

Bosse Nilsson valde att plocka bort Fredrik Svanbäck och satte in Rafael Oliveira, i hopp att få bättre fart i anfallsspelet. Det tog Helsingborg en minut in i den andra halvleken för att reducera.

Rafael Oliveira bröstade snyggt ned en djupledsboll till Skúlason som sköt bollen i ribban inne i straffområdet. Returen gick rakt ut till Makondele som nådde högst mellan tre Göteborgs-spelare, och nickade in reduceringen.

Efter det psykologiskt viktiga reduceringen fick Helsingborg lite bättre fart på sitt spel, men skapade inte något nämnvärt. Istället återtog Göteborg initiativet och skapade ett par halvchanser på dem fasta lägena.

Göteborg blev dock passiva under sista 20-minuterna, och laget började bevaka sin ledning. Det straffade sig när René Makondele kvitterade i den 77:e minuten. Skúlason fick bollen till vänster utanför straffområdet och passade bollen snett inåt bakåt i straffområdet där Makondele dök upp, och placerade in kvitteringen.

Med fem minuter kvar var Helsingborg mycket nära att ta ledningen i matchen. Landgren tog sig in runt till höger i straffområdet och slog bollen snett inåt bakåt rakt på Jónsson där bollen ändrade riktning mot målet men Jónsson hann upp och rensade bollen på mållinjen.

En bra och välspelad match slutade 2-2. Efter första halvleken var det inte mycket om något alls, som talade att Helsingborg skulle få med sig några poäng. Helsingborg kom dock tillbaka i andra halvleken, och Makondele blev spelaren som räddade en poäng. Man ska ge dock credit till HIF-s tränare Bosse Nilsson som ändrade en del inför den andra halvleken. Hans ändringar gav utdelning i den andra halvleken, och även en poäng. Göteborg blev lite för bekväma efter första halvleken, som laget dominerade stort.

Trots bara en pinne gick Göteborg upp i serieledningen.