onsdag 7 oktober 2009

HTC:s nya mediavärsting

Med en skärm på 4,3 tum, stark processor och Sense-gränssnittet hämtat från HTC:s Android-mobiler har HD2 mycket som talar till dess fördel även om storleken är svår att komma runt.

Som väntat har nu HTC officiellt lanserat den mediamobil som det under en längre tid spridits uppgifter om på nätet under namnet Leo. Modellens officiella namn är HD2 och som framgår av beteckningen är det en efterträdare till HD.
HD2 har fått större skärm och därmed större yttermått. Med måtten 120,5x67x11 millimeter är den visserligen tunn men ändå inte en mobil som smidigt slinker ned i vanliga fickor. Till HTC:s försvar ska sägas att man ändå utnyttjar utrymmet betydligt bättre än Toshibas mostvarighet TG01 där det finns stora ytor runt skärmen som i jämförelse framstår som onödiga. HTC:s skärm fyller upp större delen av telefonens framsida. Att man fått ned tjockleken till 11 millimeter bidrar till att HD2 känns mindre otymplig än föregångaren HD.

Pekgränssnitt gör sig bäst på stora skärmar och HD2 är ett övertydligt exempel på det. Nu har HTC dessutom tagit in sitt Sense-gränssnitt från Android-mobilerna till Windows-familjen. Det innebär större möjligheter att anpassa gränssnittet som man själv vill ha det, även om det inte är riktigt samma version som i Google-mobilen Hero och mycket av HTC:s vanliga TouchFLO känns ändå igen från tidigare Windows-mobiler.
Den kapacitiva skärmen är telefonens huvudnummer och med upplösningen 800x480 bildpunkter fördelat på 4,3 tum är det givetvis njutbart att surfa eller titta på bilder eller film. Vid bildvisningen visar sig också möjligheten att styra telefonen med multi-touch, man kan zooma in och ut i bilder genom att dra ihop eller isär två fingrar på skärmen. På det exemplar vi provar fungerar inte detta i webbläsaren men det kanske rättas till innan HD2 börjar säljas nästa månad. Nu spelar det inte så stor roll eftersom surfande som sagt gör sig extremt bra på den här telefonen i alla fall.

Den stora skärmen utnyttjas också för att kombinera pekvänligheten med bilanpassning. Om man skaffar en biltillsats och placerar telefon i hållaren förändras gränssnittet, något som vi inte haft möjlighet att prova. Med sin stora skärm har den dock bättre förutsättningar än de flesta mobiler att fungera bra som bil-gps.
Det kan tyckas som en detalj men att HTC nu sett till att utrusta HD2 med en fotolampa gör att den blir mer komplett som mediamobil än HD.
Efter att ha fått känna på ett förproduktionsexemplar av HD2 under en kort stund är det få saker som framstår som negativa. Men storleken går inte att komma runt. Jämfört med Iphone är den till exempel en halv centimeter större både på bredden och höjden. Några millimeter hit eller dit kan tyckas obetydligt men det finns troligen en kritisk gräns för hur stora telefoner som man kan få mobilköpare att acceptera och det gäller nog även köpare med ett starkt teknikintresse. Med HD2 balanserar HTC på den gränsen.

FAKTA:

System: Windows Mobile 6.5
Mått: 120,5 x 67 x 11 mm
Vikt: 157 g
Skärm: 4,3 tums kapacitiv pekskärm. 480 x 800 pixlar.
Processor: 1 GHz Snapdragon
Batteri: 1230 mAh
Taltid: 5 tim 20 min med 3g.
Standbytid: 390 tim
Kamera: 5 megapixel, autofokus, dubbel fotolampa.
Minne: 448 MB RAM, plats för MicroSD-kort.
Turbo-3g: 7,2 Mbit/s nedladdning, 2 Mbit/s uppladdning
Övrigt: 3,5 mm-uttag för hörlurar, rörelsesensor, gps, bluetooth 2.1,

Källa: HTC och Mobil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar