onsdag 7 oktober 2009

Skröder bakom Modos seger

Ishockey, Elitserien, Modo - Skellefteå

Foto:Bildbyrån

Efter fem poänglösa omgångar lossnade det till slut för fjolårets poängkung Per-Åge Skröder. Hemma mot Skellefteå stod Modoforwarden för två vackra mål — i vad som kan komma att betraktas som norrmannens och Modos vändpunkt.

- Väldigt viktigt, konstaterade Skröder efter segern med 6-2.

Modo har under den senaste tiden fått finna sig i att kallas "krislag". Örnsköldsviksgänget hade bara skrapat ihop tre poäng — och låg på den försmädliga jumboplatsen i tabellen — när formstarka Skellefteå AIK på tisdagen kom till Örnsköldsvik.

Med lagens form i åtanke verkade det på förhand bli en ensidig tillställning.

Det blev den också — men inte på det sätt man trott. Det var nämligen Modo som tog tag i taktpinnen från start, och hemmalaget höll den praktiskt taget matchen ut.

- Tidigare har vi inte åkt tillräckligt med skridsko, ofta har vi nästan stått stilla och tittat på i matcherna. I dag kämpade verkligen alla och slet för varandra, sade Skröder.

Norrmannen var glad i hågen efter matchen. Delvis eftersom Modos just tagit säsongens första seger, och delvis för att han själv passade på att panga in två puckar bakom SAIK-målvakten Nicklas Dahlberg, hans första poäng för säsongen. Båda målen kom i första perioden, och innebar att Modo — helt rättvist— fick gå till första periodvilan med en 2—0-ledning.

- De satt bra, skönt att äntligen få hjälpa laget, sade Skröder. Jag har inte tänkt så mycket på det, men visst har man ändå varit medveten om att det inte fungerat.

Skröder hann även med att missa en straff.

- Jag hade lite bråttom (skratt). Tyckte att han (Dahlberg) hade en lucka mellan benskydden, men det blev en ganska dålig straff.

Gästande Skellefteå såg långa stunder vilset ut i första perioden, och trots att västerbottningarna vaknade till liv efter den första pausvilan och bjöd upp till match till slut, var det aldrig något snack om saken. Modo var för kvällen alldeles för tätt defensivt — och effektivt offensivt. Segersiffrorna, 6—2, speglar matchen i stort — även fast Skellefteå desperat bombarderade Modomålvakterna (Michal Zajkowski fick vätskebrist och lämnade över till Roman Malek i sista perioden) med skott ur alla möjliga och omöjliga vinklar under matchens andra halva.

- Vi har spelat och tränat i två månader, men det var svårt att tro när man såg oss i dag, sade SAIK-tränaren Hans Särkijärvi. Vi är inte med överhuvudtaget från start, det såg ut som att killarna inte förstod allvaret i det vi höll på med.

Särkijärvis kollega i Modo, Miloslav Horava, var av förståeliga skäl desto nöjdare. Laget lämnade nu jumboplatsen i serien och får ett visst andrum efter den tunga starten på säsongen.

- Killarna jobbade som ett lag och höll ihop ute på isen, och vi förtjänade den här segern i dag. Men nu gäller det att vi fortsätter på det här spåret och bevisar att vi är bra.

TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar