onsdag 7 oktober 2009

Markström stoppade HV 71

Ishockey, Elitserien, Rögle - Brynäs

Brynäs spelade riktigt bra halva matchen mot HV 71. Det räckte för att ta säsongens första seger, 2-1 mot så långt obesegrade HV. Hemmalaget kan tacka sin målvakt, Jacob Markström. Han storspelade matchen igenom.

- Jag försöker göra mitt bästa, sade Markström anspråkslöst.

Brynäs spelade efter tesen anfall är bästa försvar under första perioden och en bra bit in i andra. Det gav ett rejält spelövertag och mängder av chanser framåt. Att utdelningen lät vänta på sig fyra minuter in i andra perioden berodde bara på att Stefan Liv i HV-målet var riktigt bra. Brynäs kunde ha avgjort matchen redan i första perioden.

Liv var dock chanslös på Andreas Dackells mycket välriktade slagskott för 1-0.

Så långt såg Brynäs inte ut som ett bottenlag, tvärtom.

- Grabbarna gjorde ett grymt jobb på isen, berömde Markström.

- Även om vi inte hade vunnit innan denna match hade vi spelat bra flera matcher. Nu tycker jag också vi hade lite tur, pucken studsade mer vår väg, fortsatte han.

Tack vare några Brynäsutvisningar och stenhård matchning av den fruktade förstakedjan med Johan Davidsson i spetsen kom HV inte bara in i matchen i andra perioden. Smålänningarna tog över helt och Markström fick plocka fram hela sitt register. Han hade också lite flyt när Davidsson prickade ribban.

- Man ska inte börja backa hem, det vet vi. Men samtidigt började HV chansa rejält och våra utvisningar betydde också en del, sade Markström.

Markströms plockning på ett stenhårt direktskott från Pasi Puistola i andra perioden var matchens räddning. HV-mål där och matchen kunde fått en rejäl vändning.

- Hur jag hann med? Vet inte. Det gick så fort, sade Markström och skrattade nöjt.

Med dryga sex minuter kvar kvitterade Oscar Sundh för HV. Då trodde nog många i den nästan fullsatta hallen att Brynäs skulle få fortsätta vänta på första trepoängaren. Men inte. Brynäs lyfte upp spelet igen och fick betalt när Sebastian Lauritzen tyckte in segerpucken från nära håll. Brynäs hade spräckt nollan i segerkolumnen, HV fick vända hem med första förlusten i bagaget.

Och Jacob Markström fick säkert en guldstjärna i förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafssons anteckningsbok.