fredag 9 oktober 2009

Tony Mårtensson bakom Linköpings seger

Han vann poängligan i elitserien, tog Linköping till andra raka SM-finalen och belönades med Guldhjälmen våren 2008. Få spelare i elitserien har lika höga förväntningar på sig som Tony MårteLinköping-Frölunda_091008nsson. Efter återkomsten från ryska ligan har landslagsstjärnan haft svårt att leverera - men mot Frölunda var farten tillbaka och tre assist fällde avgörande till 5-1.

- Fyra mål i power play och ett väldigt uppoffrande spel av hela laget, den här segern betyder mycket för fortsättningen, ler Tony Mårtensson.

Säsongen 2007/08 öste 29-åringen in 17 mål och 50 assist - med totalt 67 poäng vann han elitseriens poängliga.

Mårtensson följde upp med 47 poäng i ryska ligan och var en av de bästa i Tre Kronor när Sverige tog VM-brons i våras.

Gissa därför om fansen i Linköping har höga krav på sin hemvändare efter lånet till Ak Bars Kazan.

Men liksom resten av laget har forwarden haft tungt i inledningen.

Östgötarna producerade bara elva mål de sex första omgångarna och låg på kvalserieplats med näst sämst effektivitet (bara 6,75 procent) inför mötet mot Frölunda.

Mårtensson själv var varken nöjd med sina fem assistpoäng eller spelet i övrigt.

- I Kazan spelade jag i samma kedja som extremt offensiva Morozov och Zaripov och fick ta ett större defensivt ansvar. Det verkar som att jag behövde några matcher för att hitta min roll här igen. Samtidigt kände jag mig ganska seg de första omgångarna.

Mot Frölunda svarade han inte bara för tre assists på de fem målen, utan hade en högre fart än tidigare i höst.

Passningen som gav öppen bur för tvåmålsskytten Patrik Zackrisson i den första perioden var läckrast.

- Vi hade bra rörligt, sköt mycket och skapade många chanser i numerärt överläge. Power play har stämt bra hela säsongen hittills, menar Mårtensson.

- Med tanke på att Linköping har en av seriens vassaste uppställningar i power play kan vi inte dra på oss så många utvisningar, suckar gästernas tränare Ulf Dahlén.

Bara 20 sekunder senare ökade Mattias Carlsson på till 2-0 och Frölunda agerade lika slappt i defensiven som man gjort på sistone. Göteborgarna har fyra raka förluster med totalt 6-21 i målskillnad.

- Siffrorna speglar inte hur det såg ut på isen. Det kändes som att vi var på väg att ta över när vi reducerade till 1-2 i början av den sista perioden, hävdar Dahlén.

Då smällde Mikael Håkanson in 3-1 i krysset efter pass av Mårtensson — och mötet var avgjort.

- Det ser bättre och bättre ut, tycker Fredrik Norrena - som vann målvaktskampen mot Johan Holmqvist.

TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar