lördag 26 september 2009

Göteborg tappade i toppstriden

I förra omgången missade AIK chansen att rycka i den allsvenska tabelltoppen. Nu var det Göteborgs tur att darra – och plötslFotboll, allsvenskan, Kalmar - IFK Göteborgigt är Kalmar, som hemmavann mot Blåvitt med 2-1 - med i guldstriden igen.

Första halvlek var ett riktigt lågvattenmärke från IFK:s sida. Kalmar spelade inte direkt champagnefotboll men tilläts skapa chanser och när isländska försvararen Hjalmar Jónsson, klart störd av Kalmaranfallaren Abiola Dauda, sparkade hål i luften istället för att rensa bort Daniel Mendes passning mot bortre delen av straffområdet hade plötsligt Dauda fixat 1-0 till KFF.

– Han är på mig precis innan jag ska sparka bort bollen så jag kommer helt fel till den. Det ser ju löjligt ut när jag missar men han träffar mig högt upp på foten eller om det är på smalbenet och det erkänner han själv också. Jag tycker det är dåligt av domaren att inte uppfatta vad som händer, säger Jonsson.

Efter paus spelade IFK upp sig betydligt. Sebastian Eriksson fick efter 73 minuter sitt andra gula kort av domaren Martin Ingvarsson när han försökte filma sig till en frispark, men trots mittfältarens utvisning ökade IFK pressen och till slut lyckades succélånet från Qviding Hannes Stiller kvittera när han gjorde sitt sjätte blåvita mål fint framspelad av Theodor Bjarnason.

Men till slut vann ändå Kalmar. Daniel Mendes, matchens bäste spelare, jobbade fram en hörna och med fem minuter kvar att spela kunde inhopparen Ricardo Santos nicka in 2-1.
Segern var Kalmars första hemma mot IFK Göteborg på 22 år. 28 augusti 1977 vann KFF med 5-1 men sedan dess har IFK varit ett spöke på Fredriksskans.

Nu ligger Kalmar bara två poäng efter serieledande IFK i tabelltoppen. På måndag har AIK chansen att rycka åt sig ledningen om man tar poäng i derbyt mot Djurgården.
Både Kalmar och IFK Göteborg drabbades av tunga avbräck inför nästa omgång. IFK har Sebastian Eriksson och Theodor Bjarnasson avstängda i nästa omgång. Dessutom går ju skyttekungen Tobias Hysén skadad.

I Kalmar är lagkaptenen Henrik Rydström avstängd i bortamatchen mot Örgryte. Dessutom får KFF troligen klara sig utan Daniel Mendes som skadades i slutet av matchen.

– Han har problem med ljumsken men vi får avvakta någon dag innan vi vet hur allvarligt det är. Kanske fick han kramp, kanske handlar det om en bristning, säger Kalmars assisterande tränare Gilles Stille.

– Vi har ju egentligen en för liten trupp nu efter att bröderna Elm lämnat oss, men det finns spelare som kan kliva in. Ricardo Santos tillför till exempel mycket energi när han kommer in idag.