söndag 20 september 2009

Åtvidaberg mot Allsvenskan

Åtvidaberg befäste sin andraplats i Superettan efter en mycket stark laginsats på bortaplan, mot hemmastarka GIF Sundsvall. Matchhjältar blev Pontus Karlsson och – såklart – Henrik Gustavsson.
Över fem tusen åskådare på för dagen somriga Norrporten Arena fick se ÅFF skapa matchens första chans efter bara 40 sekunder: Viktor Prodell slog ett inlägg från höger som Pontus Karlsson nådde högst på. Nicken gick tätt utanför, men Pontus skulle få sin revansch bara sex minuter senare.
Men kort efter Pontus nick var ett isländskt samarbete ytterst nära att resultera i hemmaledning. Ari Skulason sköt ett lågt skott, Fimpen släppte retur och Hannes Sigurdsson störtade fram för att raka in bollen i öppet mål. Men på något sätt hann Fimpen dit, och kunde rädda skottet med fötterna.
Fimpens sanslösa form från Norrköpings- och Assyriskamatchen höll alltså i sig även idag, och i jakten på ni-vet-vad (av vidskeplighetsskäl skriver jag inte ut det, men ni förstår antagligen vad jag menar) har han räddat åtskilliga poäng åt oss. Utan Fimpen hade vi inte legat där vi ligger idag i tabellen.
Men det räcker ju inte med en bra målvakt för att vinna – man måste ju göra mål också. Och det var precis vad Pontus Karlsson gjorde efter sju minuters spel. Brorsan Christoffer slog en djupledsboll genom ett glest hemmaförsvar, och Pontus kunde placera in den bakom målvaktslegenden Fredrik Sundfors. Skönt och oväntat!
Efter ledningsmålet följde en intensiv Sundsvallspress. Det haglade bollar mot Åtvids straffområde, och Giffarna skapade till exempel hela elva hörnor. Men hörnorna och alla andra luftpastejer skallades effektivt bort av Åtvidabergs eget luftvärn, med Moberg och da Silva i spetsen.
På ytterbacksplats lyckades dessutom Arvidsson och Niklasson allt som oftast avvärja Giffarnas försök att spela sig förbi längs marken.
Niklasson ja, han fick kritik efter sin insats som högerback mot Norrköping. Idag såg han desto säkrare ut, och hittar allt som oftast rätt på sin nya position även om han ännu inte tar så många offensiva löpningar. Men det kanske var lika bra att han stannade hemåt idag, då Sundsvall tilläts dominera matchbilden.
Men trots att hemmalaget hade det mesta av spelet, var det faktiskt närmare 0-2 än 1-1 i första halvlek. Efter en hörna satte Haris Radetinac fart mot Sundsvalls mål, och även om han blev ikappsprungen av några backar, lyckades han få fram bollen till Viktor Prodell, som sköt tätt över från utkanten av straffområdet.
Andra halvlek tog vid där den första slutade, med hård press från hemmalaget, men få målchanser. Robert Lundström spelade till sig ett friläge, men Henrik Gustavsson hann ut och täckte avslutet med kroppen.
Tyvärr skulle Fimpen inte få hålla nollan idag. Och för oss på läktaren sved det extra mycket att det var en gammal Norrköpingsspelare som fick göra målet. Jonas Wallerstedt kom rätt på ett inlägg och placerade bollen i Fimpens bortre hörn.
Efter målet såg spelet svajigt ut, och hemmaledningen hängde i luften några gånger. Men på något sätt lyckades spelarna ta sig i kragen och vända på matchbilden – något som är väldigt imponerande när man precis har släppt in mål och är satt under spelmässig press!
Och så, i den 73-e minuten, kom avgörandet. Haris Radetinac vred och vände på kanten, slog in den lågt i straffområdet, och där dök han upp: Pontus Karlsson, som med en skön bredsida överlistade Fredrik Sundfors – igen!
Nervositeten bland tjugotalet ÅFF-are på plats var såklart stor de sista minuterna, men den visade sig vara obefogad. Giffarna skapade inga heta chanser, och faktum är att Oscar Möller var närmare att göra ytterligare ett ÅFF-mål när han fläkte sig fram på ett inspel från Viktor Prodell, än Giffarna var att kvittera.
ÅFF-segern och det faktum att Falkenberg förlorade och Assyriska tappade poäng, innebär följande:
ÅFF har säkrat titeln ”bäst i Östergötland”
ÅFF har gjort avgörande mål under sista tjugo minuterna tre matcher i rad, varav två på övertid