tisdag 27 oktober 2009

Krislaget Modo vann i förlängning

Ishockey, Elitserien, Modo - Timrå

Krislaget Modo är fortfarande i kris. Men mindre än för två dagar sedan. Detta efter seger 3-2 i den tidiga bottenfinalen mot Timrå. Även om segern kom i förlängningen.

För drygt två år sedan – våren 2007 – slog Modo ut Timrå i en klassisk SM-kvartsfinal. Modo tog senare SM-guld.
Det har gått mycket utför för laget sedan dess. Modo kom till start sist i tabellen, med en seger under ordinarie matchtid och fem raka förluster. Avståndet upp till näst sista lag, just Timrå, var två poäng, och avståndet till kvalstrecket sju.
En seger var mycket nödvändig.
Och den kom, men den lät vänta på sig i över 61 minuter.
Matchen blev ett intensivt drama i drygt tre akter, där Timrå var bättre i första perioden, Modo kom igen i andra – men Timrå kom tillbaka i samband med ett par Modo-utvisningar.
Där hade Timrå oflyt med domsluten och fick två ”mål” bortdömda. Ett sedan domaren blåst för tidigt för blockering, det andra efter hårfin offside i målgården.
Timrå fick retroaktiv utdelning strax efter utvisningarna, men Modo fick till en hyperviktig kvittering per omgående.
Modo gjorde en våldsam kraftansträngning i sista, som laget dominerade. Men Timrå stod emot – och såg ut att avgöra med dryga minuten kvar, när Sebastian Erixon drog in pucken i fritt läge.

Men med tio sekunder kvar
av ordinarie matchtid satte Andreas Molinder sitt andra mål för kvällen och tog det hela till förlängning. Där veteranbacken Mattias Timander, Modos ende landslagsman, dundrade in segerpucken från blå linjen i spel fyra mot tre.
En oerhört viktig seger för Modo och högst noterbart var att den kom med Michal Zajkowski i kassen, som gjorde en kanonmatch.
Zajkowski började säsongen i Sundsvall – dit har nu skickats (dyre) tjeckiske målvaktsförvärvet Roman Malek.