tisdag 27 oktober 2009

Matchen sköts upp - upplopp i centrala Marseille

image

De centrala delarna av Marseille förvandlades till en krigszon igår eftermiddag när PSG:s ökända Kop of Boulogne drabbade samman med huliganer från Marseille.

Rivaliteten mellan Marseille och Paris Saint-Germain är Frankrikes värsta och lagens supportrar har en historia av våldsamheter och kalabalik sinsemellan. Igår gav fotbollsförbundet huliganerna möjligheten att drabba samman i de centrala delarna av Marseille.

Anledningen var att matchen mellan Marseille och PSG sköts upp, med bara sex timmar till matchstart, på grund av att spelarna Ludovic Giuly, Mamadou Sakho och Jeremy Clement diagnostiserats med svininfluensan. Den inställda matchen innebar tusentals fans i de centrala delarna av Marseille. Ett smörgåsbord för överförfriskade och våldsbenägna fans.

- Att tro att vi sköt upp matchen på grund av incidenterna (mellan supportrarna) är rena falsarier. Slagsmålen var planerade sedan långt innan, förklarade den franska ligans president, Frederic Thiriez, till L'Equipe idag.

Supportergrupperna var av en annan åsikt.

- Det är bara en person som bär ansvaret för det här pch det är presidenten för den franska ligan, sa Philippe Pereira, som talade för PSG:s supporttar, till TV-kabalen LCI.

Att skjuta upp matchen så nära matchstart äventyrade supportrarnas säkerhet tyckte Pereira förklarade. Bland annat ska våldsamheterna ha började direkt när PSG:s supportrar anlände till centralstationen i Marseille under eftermiddagen och att de franska poliserna ska inte alls ha varit förberedda på detta.

Paris Saint-Germains högerextrema huliganer, Kop of Boulogne, är ökända över hela Europa. I premiären mot Montpellier så slogs supportrarna på öppen gata och incidenter har rapporterats från matcher i Europa mot supportrar från Arsenal, Chelsea, Bayern München, CSKA Moskva och Galatasaray de senaste åren.

16 supportrar har arresterats efter gårdagens händelser och ett dussin har fått uppsöka sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar