tisdag 27 oktober 2009

Test av Nokia E72

Nokias tunna tangentbordslur E71 är faktiskt väldens mest sålda tangentbordsmobil någonsin. Nu kommer uppföljaren till succén.

En centimeter. Inte tjockare än så. Det är lite av nyckeln till succén med E71 och sannolikt får vi samma succé med denna uppföljare E72 – som också är lika tunn. Men bättre sett till funktionerna.
Tangentbordet är ändå en av de viktigaste detaljerna med den här telefonen. Tangentbordet som sitter under skärmen har blivit ännu perfektare på E72 än på föregångaren. Nokia har gjort mellanslagstangenten lite mindre och nu får man plats med separata knappar för ö, ä, å – och därtill en symbolknapp för fler specialtecken.
En hel del annat i skalet är annars sig likt jämfört med föregångaren. E72 har samma breda och utmärkta färgskärm. Däremot finns det fler kontakter och en mer rejäl kamera.
Hörlurar och radio
På toppen av E72 sitter en vanlig hörlurskontakt, och att en sådan får plats på denna rätt så tunna mobil är faktiskt lite imponerande. E72 har en bra fm-radio och en musikspelare med låtarna lika välsorterade som på vilken musikmobil som helst, så hörlurskontakten känns som den är till nytta. En snabblänk till Nokias Music Store ligger också i musikmenyn. E72 har också ett program för poddradio inlagt från start.

5-megapixelkameran är en annan av nyheterna med E72. Den gör att telefonen bullar ut lite på kameralinsens plats. Här går det supertunna formatet inte riktigt att förena med önskemålen om bra prestanda. Kameran tar helt okej bilder, men fotolampan är klenare än vi är vana vid från Nokia och kameran känns inte helt snabb.
Trots det lilla formatet har E72 en fullständig version av Quickoffice, och den nya versionen av programmet har också stöd de nya Officeformaten. Det går att både läsa, skapa och redigera Officefiler direkt i mobilen. Den breda skärmen gör också dokumentredigering behaglig.
Än mer nytta har man av den breda skärmen i kalenderprogrammet och i e-postprogrammet. I kalendern ser man till vyn över månadens dagar, medan man till höger ser alla noteringar för den markerade dagen. I adressboken får man en liten pil med en utfällbar meny vid varje kontakt, med förslag på sätt att kontakta personen (via ljudmeddelande, mejl, mms, sms etcetera).
Html-mejl
Mejlprogrammet är Nokia Mail 2.0 (som tidigare bara funnits i modellen E75). Det är ett lyft på många sätt jämfört med Nokias tidigare mejlprogram Förbättringarna gäller bland annat så basala saker som att html-mejl nu kan läsas. Men det är också lätt att lägga upp och ha fler mejlkonton i programmet samtidigt. När jag till exempel lägger upp mitt gmail-konto fyller jag bara i mitt användarnamn och lösenord till gmail, sedan gör telefonen resten av inställningarna själv.

Över huvud taget är extraprogram en av glädjeämnena med E72. Ovi Store ligger från start på telefonen, och där hittar man en del smått och gott. Jag laddar också in mitt favoritprogram för MSN i telefonen (från wap.agilemobile.com).
Men en hel del smarta funktioner har Nokia lagt in från start. Som programmet ”Card Reader”, som faktiskt kan läsa in visitkort och lägga informationen i adressboken på telefonen (det fungerade faktiskt). Ett annat program är ”Font Magnifier”, som kan öka på storleken på bokstäverna i hela telefonen – praktiskt för den som vill ha lite tydligare text på skärmen.
Snabba kartor
E72 har GPS och kartprogrammet Ovi Maps som numera laddar positionen riktigt snabbt. Det går att få vägbeskrvningar, men ocks att söka upp exempelvis närmaste restaurang med en viss inriktning. Om man vill ha röststyrd navigeringshjälp, för exempelvis bilfärd, måste man dock betala en extra månadsavgift till Nokia.
För internet-användningen har telefonen den snabbaste varianten av turbo-3G och wlan, som man aktiverar från startskärmen på telefonen. Via wlan går det också att ringa ip-telefoni, och det finns inbyggt stöd för ip-telefoni via sip-standarden, till exempel med programmet gizmovoip.

En annan funktion som bör nämnas är sök-funktionen i Office-menyn. Med den kan man söka antingen på internet eller på telefonen. Man kan söka i princip bland allt man har lagrat på enheten: meddelanden, e-post, kalender, musik, bilder, anteckningar med mera.
Skroll med glid
En annan liten speciell detalj med E72 är den nya styrknappen. I mitten av den sitter en tryckkänslig platta, som man kan låta fingret glida över för att styra sig fram i menyer och i exempelvis mejl. När jag till exempel läser ett mejl kan jag svepa med fingret nedåt över plattan för att scrolla långsamt ner i mejlet. Sveper jag i stället med fingret åt höger snabbscrollar jag nedåt.
Precis som med E71 går det att växla mellan olika lägen på startskärmen, man kan alltså ha ett ”privatläge”, där man kan ha andra ikoner än de rent jobbmässiga som genvägar på startskärmen (och lite mer personlig bakgrundsbild om man så vill).
Kvalitetskänslan i E72 är det heller inget fel på. Skalet består av en hel del metall och telefonen känns stilfull och gedigen. E72 har också inbyggda gps med nya Ovi Maps.
Den stora mängden funktioner i det här tunna formatet är styrkan. Men också att E72 har ett tangentbord (med svenska bokstäver) som ingen annan mobil i den här formatklassen kan konkurrera med idag.

Toppbetyg

Källa:Mobil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar